Планинарско Спортско Друштво МАКПЕТРОЛ Скопје > Макпетрол Home 
         Почетна страна
         Годишна програма
         Акции
         Документи
         Историја
         Библиотека
         Високогорство
         Topo Maps
         Контакт
         Линкови

 

 

 

 

Годишна програма 2014

ПСД МАКПЕТРОЛ - План на акции за 2014 година

• Сите акции напишани во листата се предлози што значи дека може но не мора да бидат организирани, од временски или од други причини. За точна информација дали некоја акција ќе биде организирана и одржана, ве молиме да ја посетувате нашата web страница, односно опцијата за Акции - http://www.makpetrol.com.mk/planinari/Akcii.asp

• Листата на предавања која е наведена кај некои од месеците би се одржала доколку обезбедиме соодветна просторија во која би се одржувале предавањата.

• Почнувајќи од 2014 година на нашите акции ќе може да учествуваат само членови на планинарски друштва - нормално - пред се на нашето планинарско друштво, но примаме и гости од другите планинарски друштва. Како доказ за членството ќе бараме планинарска книшка со платена членарина за 2014 година. Оние кои немаат книшка или маркица ќе можат пред одржувањето на акцијата да си набават. Единствен исклучок може да бидат деца до 16 години кои ќе учествуваат на акциите "Родители и деца". Од оваа година цената на членарината во нашиот клуб ќе биде 300 денари и во неа ќе биде вклучено Осигурување од несреќен случај во планина.

• За некои од акциите поради својата специфичност, на пример поради планинарење во зимски услови со употреба на специјална опрема или на поризичен терен, или ако се однесува на многу долги тури со големи висински разлики, ќе биде наведено дека се захтевни и во тој случај, поради безбедноста на учесниците ќе бидат организирани помали групи и ќе се проверува дали ја поседуваат потребната опрема и потребната кондиција. Поради сериозноста на акциите ги молиме оние кои ќе бидат одбиени да не се лутат, тука да ја набават потребната опрема и да тренираат повеќе, бидејќи се трудиме да ги минимизираме опасностите по живот на секој учесник и на целата група.

• Во акциите при кои користиме превоз со автобус, мини-бус или комбе, парите за учество на акцијата треба да се уплатат неколку дена пред одржување на акцијата и дел од средствата ќе бидат наменети за возачот (храна, спиење ако е повеќедневна) како и за водачот на акцијата, но не повеќе од 10 % од цената - во зависност од големината на групата и превозното средство.датум Акции - Јануари (01) водач
31.12-05.01 Дочек на Нова Година - Банско - Бугарија Н.Д.
5 јан Титов Врв - Шар Планина П.Г.
10-19 јан Скијање Закопане - Полска Н.Д.
12 јан Скопска Црна Гора Н.Д.
12 јан Љуботен - Шар Планина П.Г.
17-19 јан Скијање и планинарење - Банско - Бугарија Н.Д.
18-19 јан Зимски тренинг-камп - Антени - Шар Планина П.Г.
26 јан Пирибег - Шар Планина - планинарење / турно скијање П.Г. / Г.Н.
  предавање Килиманџаро и Аконкагва  
     
     
датум Акции - Февруари (02) водач
31.01-02.02 Банско / Боровец - Бугарија Н.Д.
2 фев Караниколички езера - Шар Планина П.Г.
2 фев Родители и деца - Водно Г.Н.
7-9 фев Банско - Бугарија - скијање, планинарење Н.Д.
9 фев Плат - Шар Планина П.Г.
9 фев Планинско трчање - Плачковица Т.П.
14-16 фев Копаоник - скијање, планинарење Н.Д.
16 фев Руен - Осоговски планини планинарење / турно скијање П.Г. / Г.Н.
23 фев Убава - Јакупица П.Г.
  предавање Планинарска облека и обувки  
  предавање Исхрана и Тренинг  
     
     
датум Акции - Март (03) водач
28.02-02.03 Козјак (Пелинце) Н.Д.
02.мар Веливар - Дешат П.Г.
7-8 март Боровец, Рила - Бугарија - скијање, планинарење Н.Д.
8-9 март Проклетије - Маја Језерце - Црна Гора и Албанија П.Г.
14-16 март Миџор - Стара Планина, Србија Н.Д.
16 март Голем Крчин - Крчин П.Г.
16 март Планинско трчање - Катланово Ултра Т.П.
22-24 март Бик Дорук, Канеш - Стогово А.Б.
23 март Шарска Трилогија (Бакардан-Голем-Мал Турчин) П.Г.
28-30 март Кожуф Н.Д.
29.30 март Мусала, Рила, Бугарија Г.Н.
30 март Црни Врв - Шар Планина (од Сетоле) П.Г.
30 март Катланово - Дивље - Ѓуриште Н.Д.
  предавање Проклетије  
  предавање Опасности во планина  
     
     
датум Акции - Април (04) водач
4-6 апр Солунска Глава - Јакупица Н.Д.
6 апр Пониква, Царев врв, Руен (планинарење и трчање) Ж.И.
11-21 апр Крит - Грција (Велигден) Н.Д.
13 апр Љуботен, Шар Планина Г.Н.
16-22 апр Турција, Изник ултра маратон Т.П.
20 апр Со велосипед до Патишка Река В.С.
25-27 апр Плачковица (Вртешка) Н.Д.
27 апр Родители и деца - Водно Г.Н.
8-9 апр Филмски фестивал за планинско трчање Т.П.
  предавање Фотографирање  
  предавање Технички уреди во планина  
     
     
датум Акции - Мај (05) водач
1-4 мај Света Гора - Атос - Грција Г.Н.
4 мај Mountain bike Караџица П.Г.
9-11 мај Пелистер - Баба и Магаро - Галичица Н.Д.
11.мај Скопски маратон Т.П.
11.мај Соколов пут - планинска трка Ниш, Србија  
16-18 мај По Трасата на Гасоводот - Малешевски планини Н.Д.
23-25 мај Прилеп (ман. Прилепец и Трескавец) Н.Д.
25 мај Водопад Длабока Река, Кораб Г.Н.
30 мај Родители и деца Н.Д.
  предавање Атос  
  предавање Брвови во Словенија и Австрија  
     
     
датум Акции - Јуни (06) водач
6-8 јуни Рафтинг на Тара Н.Д.
13-15 јуни Aџина Река - Лера Љ.Т.
15 јуни Водопад Длабока Река, Кораб Г.Н.
13 јуни Чемерник, Власина, Србија  
13-14 јуни Планинска Ултра трка - Копрен - Србија Т.П.
22 јуни ХЕ Козјак со велосипед М.С.
21-22 јуни Беласица Н.Д.
27-29 јуни Олимп - Грција Н.Д.
  Кокино - Куклице (Цоцов Камен)  
  Резерват Јасен  
  Кобилица - Шар Планина  
     
     
датум Акции - Јули (07) водач
4-6 јули 7 Рилски езера со Маљовица - Бугарија Н.Д.
5-6 јули Очњак, Каранфили, Проклетије, Црна Гора Г.Н.
11-13 јули Галичка свадба, Бистра Н.Д.
18-20 јули Суви Лаки - Огражден / Пелистер - Баба Н.Д.
20 јули Шарска Трансферзала Run - Љуботен, П.Шапка Т.П.
27 јули Веливар, Дешат Г.Н.
25-27 јули Охрид - Ресен Н.Д.
25.07-06.08 Monte Rosa и Mont Blanc - Италија и Франција Н.Д.
     
     
датум Акции - Август (08) водач
1-3 авг Рила, Мусала - Бугарија Н.Д.
8-10 авг Кожуф Н.Д.
9-20 авг Арарат - Турција Н.Д.
15-17 авг Пониква, Царев Врв - Осоговски планини Н.Д.
22-23 авг Дурмитор / Проклетије - Црна Гора Н.Д.
28-31 авг Колати и Маја Језерце, Проклетије, Црна Гора и Албанија П.Г.
  Дуфски водопад  
  Длабока Река  
     
     
датум Акции - Септември (09) водач
30.08-08.09 Корчула, Хрватска Н.Д.
4-8 сеп Grossglockner, Австрија Н.Д.
5-8 сеп Комови, Црна Гора Т.П.
14 сеп Лешница Vertical Kilometer - Шар Планина Т.П.
13-14 сеп Авала - Србија Н.Д.
20-21 сеп Олимп - Грција Г.Н.
21 сеп Mountain bike - Долна Лешница - Шар Планина П.Г.
  предавање Основи на планинарењето  
  предавање Деца во планина  
     
     
датум Акции - Октомври (10) водач
3-5 окт Илинска Планина Н.Д.
3-5 окт Пирин - Бугарија, езера и врвови Г.Н.
10-12 окт Трескавец / Караџица Н.Д.
11-12 окт Крали Марко Trails, меѓународна планинска трка Прилеп Т.П.
17-19 окт Вртешка - Плачковица / Родители и деца Н.Д. / Г.Н.
23-26 окт Кожуф Н.Д.
23-26 окт Света Гора - Атос Г.Н.
  Крчин  
  предавање - Спасување во планини  
     
     
датум Акции - Ноември (11) водач
31.10-2.11 Мусица - Бушева планина и Магаро - Галичица Н.Д.
2 ное Меденица и Карбула, Бистра Г.Н.
8-9 ное Љуботен - Шар Планина Н.Д.
14-16 ное Скопска Црна Гора Н.Д.
16 ное Катланово - планинарење и трчање Т.П.
21-23 ное Титов Врв - Шар Планина Н.Д.
28-30 ное Пелистер - Баба планина Н.Д.
     
     
датум Акции - Декември (12) водач
5-8 дек Витоша - Бугарија Н.Д. / Г.Н.
14 дек Попова Шапка - Антени - Шар Планина М.С.
21 дек Бистра М.С.

 

Водачи на акциите:

Н.Д: - Никола Доновски
Г.Н. - Горан Николоски
М.С: - Марин Стојановски
Т.П. - Трајче Панковски
П.Г. - Петар Герасимов
Љ.Т. - Љубиша Тасески
А.Б. - Александар Буцевски
Ж.И - Жикица Ивановски
В.С. - Владимир Сикавица

 

 


© Copyright 2004 - 2014 Makpetrol A.D. Skopje