Планинарско Спортско Друштво МАКПЕТРОЛ Скопје > Макпетрол Home 
         Почетна страна
         Годишна програма
         Акции
         Документи
         Историја
         Библиотека
         Високогорство
         Topo Maps
         Контакт
         Линкови

 

 

 

 

Алпи 2011 : Летување на 4563 m (24 јули - 01 август 2011)

Монте Роса е највисока планина во Швајцарија и втора по височина на Алпите. Се наоѓа на крајниот северозапад од Италија, на границата меѓу Швајцарија и Италија. На Монте Роса има многу врвови над 4.000 метри, меѓу кои се третиот (Dufourspitze 4.634 м.), петтиот (Zumsteinspitze – 4.563 м.), шестиот (Signalkuppe – 4.554 м.) врв по височина на Алпите, и многу други врвови. На Монте Роса се наоѓа и највисокиот планинарски дом на Алпите, домот Маргарита (на Signalkuppe 4.554 м.). Преку зима, масивот Монте Роса е популарно скијалиште, вклучувајќи ги скијачките места Alagna Valsesia (каде што бевме), Gressonay, Champoluc, и други. Монте Роса е италијанското име на масивот, но Rosa “ значи „глечер“ на француско-провансалскиот дијалект.

Поради атрактивноста многу е популарно искачувањето на врвовите на Монте Роса од италијанската страна и затоа Планинарско - спортското друштво МАКПЕТРОЛ – Скопје и Планинарскиот клуб БАЛКАН од Белград, Република Србија, организираа искачување од таа страна. Правевме се за да се оствари оваа акција: ја промовиравме акцијата, испративме многу e-mail пораки, баравме спонзори, се подготвувавме и физички и со опрема. Собравме многу информации за патот, за сместувањето, за искачувањето, за временската прогноза. И конечно, се собравме 12 планинари од Скопје, Гостивар, Чачак, Белград и Нови Сад: Миланка, Коле, Ања, Павле, Бојана, Бранислав, Ленка, Бранко, Гордана, Горан В, Нина и Горан Н. Сите искусни планинари и планинарки, со искачени врвови на Балканот, Алпите, Атлас, Кавказ, Андите, Хималаите. Со нас беше и Нина Аѓанин од Белград, водич на искачувањата на врвови на Хималаите.

F:\Monte Rosa - sliki od Lenka, Goran, FB\Vo Belgrad.jpg
Дванаесеттемина авантуристи


Патот (според www.viamichelin.com)

На 24 јули 2011, во недела наутро, со минибус тргнавме од Белград кон Словенија. Во Љубљана имаше големи летни попусти на квалитетна планинарска опрема. Сите станавме членови на ПД МАТИЦА од Љубљана (24,5 Евра годишна претплата) со што ги добивме погодностите што ги имаат европските планинари, а што треба да ги има секој македонски планинар и планинарка (ако е поактивна нашата планинарска асоцијација): попусти за сместување во 1.300 планинарски домови на Алпите, Пиринеите и Турција, осигурување од незгода во планини, попусти во богато снабдените словенечки продавници за планинарска опрема (повеќе детали на интернет страната: http://www.pzs.si/index.php?stran=Prednosti%20clanstva).

F:\Monte Rosa - sliki od Lenka, Goran, FB\Zmajcek.jpg
„Змајчек“ и Нина во Љубљана

Утрото на 25 јули (понеделник), тргнавме преку северна Италија кон Алања Валсесиа. Преку Милано, прво по автопатот А4, и потоа по регионалниот пат SS299 кон стигнавме во долината на Алања Валсесиа. Високи врвови, негувано зеленило, цвеќе на секоја куќа, многу жичарници. Првата ноќ се сместивме во планинарскиот дом „Valle Vogna” ( во него не добивме попуст), во Рива Валдобиа, на 5 км од Алања Валсесиа.

F:\Monte Rosa - sliki od Lenka, Goran, FB\Picture 022.jpg
Планинарски дом во Рива Валдобиа

Искачувањето на врвовите на Монте Роса беше дел од акцијата „Жени во Алпи 2011“ за што Планинарскиот клуб БАЛКАН од Белград доби поддршка од српското Министерство за млади и спорт. 6 жени (Миланка, Ленка, Гордана, Ања, Бојана и Нина) ќе се обидат да се искачат на високите алписки врвови.

F:\Monte Rosa Anja\Zene.JPG
Спремни за врвовите на Монте Роса: Нина, Ана, Ленка, Гордана, Миланка, Бојана

 

26 јули, 2011 А, како се стигнува од Алања до планинарските домови на Монте Роса? Може и пешки за 5 часа од Алања, по добро обележаната патека број 6а до домот Мантова. Но, полесно е ако се користат трите жичарници од Алања (1.250 м.) до Pianalunga (2.050 м.), преку Passo Salati (2.971 м.), па до Punta Indren ( 3 . 275 м.).

F:\Monte Rosa - sliki od Lenka, Goran, FB\Gondola.jpg
Со жичарницата кон Punta Indren (3.275 м.)

Од Punta Indren до домовите Мантова или Гнифети, пешки (низ глечер со дерези). До домот Мантова се стигнува за 60-тина минути одејќи по долната патека од крајот од глечерот, па по карпа осигурана со јажиња (15-тина метри). До домот Гнифети се оди или од домот Мантова (подолг пат) или по горната патека низ карпите (пократок пат). Прво до врвот на карпите по обележана патека и потоа по снег до последниот карпест и срмен дел (15-тина метри) па по метални скали и ортоми до домот Гнифети. Искачувањето од Индрен до домот Гнифети (со опрема за повеќедневно искачување) трае максимум 2:30 часа.

F:\Monte Rosa moi sliki\1b.JPG
Левиот засек во карпите – патека кон домот Мантова, а десниот засек – патека кон домот Гнифети

F:\Monte Rosa Anja\Ortomi.JPG
Осигурана, но стрмна патека кон домот Гнифети

F:\Monte Rosa moi sliki\21.JPG
Планинарскиот дом Гнифети на 3.647 м.

Влеговме во големиот и комотен дом Гнифети со љубезен персонал. Во домот има 180 кревети, има ресторани на првите 2 ката и соби на горните 2 ката, има лавабоа со вода (од глечерската вода која ние ја пречистувавме со активен кислород купен во нашите аптеки) и тушеви (4 евра за 2 минути туширање). Има и светла низ целиот дом, систем за затоплување и мала просторија за кување на првиот спрат. А, има и мал хелиодром на покривот на кого слетуваат хеликоптери кои носат храна, а одвезуваат ѓубре. Ние се сместивме во повеќекреветни соби во кревети на 3 нивоа.

На 26 јули 2011 (вторник), се одмаравме, се аклиматизиравме на висина од 3.647 мнв., пиевме многу вода (минимум 4-5 литри по човек) и се обидувавме низ облаците и маглата да ги видиме околните врвови. Временската прогноза за следните 4 дена не ветуваше многу. Алпите беа зафатени од невреме, снег, магла, дожд и грмотевици. Слушнавме дека многу наши пријатели – планинари, го прекинале искачувањето на Гран Парадизо и Мон Блан поради невреме. Нашиот план е да искачиме 7 врвови на Монте Роса, повисоки од 4.167 м.: Vincent Piramide (4.215 м ), Balmenhorn (4.167 м ), Corno Nero (4.322 м ), Ludwigshoeche (4.341 м ), Parrotspitze (4.432 м ), Signalkuppe (4.554 м ) i Zumsteinspitze (4.563 м. ) . Дали времето ќе ни дозволи ... ќе видиме во следните денови.

Gnifetti do drugite vrvovi
Врвови на Монте Роса (италијанска страна)

Утрото на 27 јули (среда), во 6:00 тргнавме нагоре. Во 3 наврски, со дерези на чизмите, со цепини во рацете. Пред и зад нас имаше уште 50-тина планинари од цел свет се искачувавме прво низ глечерот Garsteletgletscher, па низ глечерот Lys. Поминавме покрај длабоки глечерски пукнатини, огромни сераци (испакнати грамади снег), по стрмна патека ( 30°/35°) и стигнавме до снежната долина на Balmenhorn, некаде на 4.010 м.

F:\Monte Rosa Anja\Navrska.JPG
Нагоре, меѓу глечерските пукнатини

Времето беше облачно, но набрзо маглата од долината се качи нагоре и видливоста беше се послаба. Заеднички одлучивме денес да искачиме два врва Vincent Piramide ( 4.215 м.) и Balmenhorn ( 4.167 м . ).

F:\Monte Rosa Anja\Magla.JPG
Во наврска, низ маглата

Тргнавме десно по стрмната северозападна страна на Vincent Piramide следејќи во маглата стапки и внимавајќи на GPS уредот. Во наврски и со цепини во рацете. Стрмната стаза не водеше до врвот. Успеавме да се искачиме на првата „4.000-ка“ денеска. Низ маглата се наѕираше и врвот Балменхорн. Имавме GPS патека и решивме да се искачиме и на него.

C:\Users\Goran\Pictures\Planinarenje\2011\Monte Rosa\Sliki od Lenka, Goran, FB\206185_2243726740593_1470852284_32538501_6927245_n.jpg
На Vincent Piramide ( 4.215 м .)

Се симнавме до Vincent Pass (4.088 м.) од каде што Нина Аѓанин со својата наврска тргна низ длабокиот снег кон врвот. На врвот Балменхорн (4.167 м.) се стигнува преку кратка via ferrata со 10-метарско јаже каде што со раширени раце не пречекаа скулптурата на Исус Христос и засолништето за итни случаи „Cabana Vivac Giordano“. Во близина се наѕираше врвот Corno Nero (Црн рог), 4.322 м., до кого води стаза со успон и до 50 степени, но во лошо време не е за искачување.

F:\Monte Rosa Anja\Balmenhorn.JPG
На Balmenhorn (4.167 м.)

По густа магла тргнавме кон домот Гнифети. Конечно во домот. За денешното искачување на двете „4.000-ки“ (и симнување) ни требаше 8 часа. Препорака: нагоре да се тргне со цепини и со GPS уред. Вечерта ги јадевме најубавите тестенини Pasta Pesto (тестенини со босилок и маслиново масло) – честитки до куварот во домот.

Утрото, 28 јули (четврток), беше јасно и ѕвездено. Во 6:30, пак во 3 наврски заедно со уште 100-тина планинари, тргнавме кон повисоките врвови на Монте Роса. Одиме врзани кон североисток кон Lisjoch, заобиколувајќи ги пукнатините зад домот, повторно поминавме низ глечерот Lys, поминавме покрај врвовите Балменхорн, Винсент Пирамид, и Корно Неро, кои сега јасно се гледаат и на кои веќе се искачуваа планинари.

F:\Monte Rosa moi sliki\18.JPG
Низ глечерот Lys

За појасна претстава на големиот Монте Роса масив (врвовите од од италијанска страна), погледнете ја сликата подолу.

G:\Monte Rosa 1.jpg
Врвови на Монте Роса од италијанската страна

 

F:\Monte Rosa moi sliki\4 Monte Rosa - juli 2011 011.JPG
Поминуваме покрај врвот Vincent Piramide.

F:\Monte Rosa - sliki od Lenka, Goran, FB\Sonce zad Isus.jpg
Покрај врвовите Corno Nero и Balmenhorn

F:\Monte Rosa moi sliki\8 koj i Corno Nero - Monte Rosa - juli 2011 019.JPG
Покрај врвовите Ludwigshoeche и Corno Nero

F:\Monte Rosa moi sliki\9 Liskam i Maternhorn.JPG
Големиот Lyskamm и „малиот“ Матерхорн во позадина

Стигнавме на платото Colle del Lys на 4.250 м. („раскрсница“ меѓу два глечера Lys и Grenzgletscher) кое е тн. „базен камп“ за искачување на неколку 4000-ки. Од десно во далечина го видовме и Матерхорн. После краток одмор тргнуваме нагоре.

F:\Monte Rosa moi sliki\10 Monte Rosa - juli 2011 029.JPG
Скијачи на 4.300 м.

И конечно, кога излеговме на платото на 4.300 м. ги видовме врвовите Dufourspitze, Zumsteinspitze и највисокиот планинарски дом на Алпите, Capanna Margherita , нашите цели за денешниот ден. Покрај нас поминаа двајца скијачи, едниот на скии, а другиот на скијачка даска. Богами, имаат доста за скијање до долу.

F:\Monte Rosa Anja\Dolina.JPG
Dufourspitze (4.663 м.), Zumsteinspitze (4.563 м.) и Signalkuppe (4.554 м.)

Стигнавме до Colle Gnifetti (4.454 м.). Ги оставивме ранците, и во наврска и со цепини во рацете тргнавме кон Zumsteinspitze. До врвот се стига по тесен срт (нож), по кого не треба да се искачува неискусен планинар. Од Zumsteinspitze (4.563 m.), петтиот врв по височина на Алпите, скоро на ракофат беше третиот врв на Алпитe, Dufourspitze (4.663 м.) , но до него пристапот води по тесен и многу опасен срт.

F:\Monte Rosa Anja\Rozevo.JPG
По „ножот“ кон врвот Zumsteinspitze

C:\Users\Goran\Pictures\Planinarenje\2011\Monte Rosa\Sliki od Lenka, Goran, FB\280720111908.jpg
Никола со македонското знаме и знамето на ПСД Макпетрол на Zumsteinspitze

F:\Monte Rosa moi sliki\11 - na Zumsteinspitze-u.JPG
На врвот (Ана, Бојана, Горан Н, Бранко, Бранислав)

F:\Sliki za napisot MONTE ROSA\26a.jpg
На врвот: Миланка, Гордана, Ленка

https://lh6.googleusercontent.com/-TmjiPbVs7RQ/TjjoJMdRFaI/AAAAAAAAATY/G4kugy2gldA/s800/P1010194.JPG
Горан В. на врвот

C:\Users\Goran\Pictures\Planinarenje\2011\Monte Rosa\Sliki od Lenka, Goran, FB\P1010213.JPG
Поглед од врвот Zumsteinspitze (4,563 m) кон 100 метри повисокиот врв Dufourspitze (4.663,4 м.)

Се симнуваме од врвот, ги земаме ранците и одиме преку платото, па по стрмна патека нагоре до врвот Gnifetti (италијанско име на врвот), односно на SignalKuppe каде што е домот Regina Margherita. Домот е именуван според италијанската кралица Маргарита која официјално го отворила домот во далечната 1893 година. А, во домот невидена гужва, 30-тина планинари од Словачка, 10-тина од Германија, ние 10-тина, планинари од Италија, ... Ја дочекавме третата наврска (Миланка, Ленка и Гордана) и тргнавме надолу.

F:\Monte Rosa moi sliki\13 - Margherita.JPG
Кон врвот Gnifetti (SignalKuppe )

Времето попладнето почна да се менува, почна да врне снег и како што слегуваме надолу стануваше се помагливо. Среќа го имавме GPS уредот и безбедни, без грешка, се спуштивме по истата патека по која утрово се качивме, избегнувајќи ги глечерските пукнатини. Околу 20 часот се спуштивме во домот, после скоро 12-часовно планинарење на Монте Роса. Иако сакавме да се почестиме со убавите тестенини Pasta Pesto, кујната после 21 часот веќе не работеше. Штета, баш ќе беше добар, хранлив завршеток на напорниот ден.

F:\Monte Rosa moi sliki\14 - nadolu.JPG

F:\Monte Rosa Anja\Tocak.JPG
Со точак на Монте Роса?

Рано утрото, во 5 часот, 29 јули (петок), голема група планинари се подготвуваа за искачување на врвовите на Монте Роса. Ние, од друга страна, релаксирано се подготвувавме за симнување во Алања Валсесиа, и пат кон Словенија. Од прозорците на домот Гнифети се гледаше драматичната околина, огромен распукан Lys глечер, високи врвови и многу „мали“ луѓе кои се искачуваа нагоре, внимателно поминувајќи покрај глечерските пукнатини.

F:\Monte Rosa moi sliki\15.JPG
Од прозорот на домот Гнифети

F:\Monte Rosa moi sliki\23.JPG
Хеликоптерот носи храна во домот Гнифети

Карпите и патеките беа покриени со нов снег (од претходниот ден) и ние внимателно тргнавме надолу, кон планинарскиот дом Мантова и кон жичарниците.

F:\Monte Rosa moi sliki\20.JPG
Шатори покрај планинарскиот дом Мантова

Поминавме покрај планинарскиот дом Мантова и се спуштивме до Индрен, до жичарниците.

F:\Monte Rosa moi sliki\25.JPG
Алања Валсесиа

Температурата горе, околу домот Гнифети, утрото беше околу минус 2 степена, во Алања Валсесиа, сонце и околу 20 степени, околу Милано 33 степени, а во Нова Горица во Словенија дожд и околу 18 степени. Сменивме 4 годишни времиња во едно деноноќие. Веќе по традиција, на секое враќање од нашите алпинистички авантури спиеме во Нова Горица и во Ново Место, а уживаме во топлите води на Терме Чатеж во Словенија.

F:\Monte Rosa - sliki od Lenka, Goran, FB\Picture 161.jpg
Со нашите пријатели – планинари од Ново Место

F:\Sliki za napisot MONTE ROSA\38.JPG  F:\Monte Rosa Anja\Vigvam.JPG
Терме Чатеж

ВАЖНО!!! Неколку коментари за сите што во иднина ќе се искачуваат на Монте Роса од италијанска страна:

•  Мора да имате резервација за кој и да е дом на Монта Роса. Мора да пратите e-mail до Booking Center, на info@rifugimonterosa.it Прикачете информации за: бројот на луѓе, број на ноќевања, доручек, вечера. Во првиот e-mail треба да се нагласат датумите на престој, и депозитот кој може да биде платен или со картичка или со банкарски трансфер. Треба да депонирате 30% од вкупната сума за да ја потврдите резервацијата. Без резервација место во дом овите (Mantova, Gniffetti, Margherita, ....) има само на подот, за 6 Евра по човек. Кога ќе го платите депозитот треба да добиете потврда на платениот депозит. Задолжително имајте копија од вториот e-mail (со потврдата) за да избегнете недоразбирања. Телефон Monte Rosa Booking Center: 0039.0163.92280 5.

•  Задолжително користете GPS уред со вметнати стази од домовите до врвовите, бидете врзани во наврска и носете дерези и цепини .

•  Искачете ги врвовите Vincent Piramid, Balmenhorn, Corno Nero почнувајќи од домот Gnifetti. Искачете ги врвовите Zumsteinspitze, Gnifetti, Parottspitze, Signalkuppe и Ludwigshoeche од домот Маргарита (обезбедете сместување таму).

•  Потребно време за и скачување на врвовите од домот Gnifetti : Balmenhorn : 4,167 м (3 ч ) , Vincent Piramid : 4,215 м (3 ч ), Corno Nero : 4,334 м (3,5 ч ), Ludwigshohe : 4,344 м ( 4ч ), Signalkuppe (Punta Gnifetti): 4,559 м (5 ч ) , Parrotspitze : 4,462 м (4 ч ), Zumsteinspitze : 4,561 м (5 ч ) , дом Гнифети – дом Мантова = 45 мин.

•  Цени во домот Gnifeti (за членови на планинарски друштва, од Словенија): 14 евра по човек - само преспивање во повеќекреветни соби, полупансион 55 евра по човек/дневно, 30 евра за IFMGA водичи .... За членови на планинарски друштва од Македонија: 25 евра само спиење, 68 евра полупансион, .....

•  Се додека македонската планинарска асоцијација не успее да обезбеди поповолни услови за своите членови, користете ги услугите на планинарските друштва од земјите членки на ЕУ (на пример, Словенија). Ќе добиете попусти за сместување во планинарските домови, при купување на квалитетна планинарска опрема, итн...

 

Врвови на Алпите – официјална листа http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Alpine_four-thousanders

(Забелешка: Врвовите што ние ги искачивме во оваа авантура се обележани со поцрни букви)

 

Име на врвот

Држава

Височина

Масив

1

Mont Blanc

Франција, Италија

4.810 м.

Mont Blanc масив

2

Mont Blanc de Courmayeur

Италија, Франција

4.748 м.

Mont Blanc масив

3

Monte Rosa (Dufourspitze)

Швајцарија

4.663,4 м.

Monte Rosa масив

4

Nordend

Италија, Швајцарија

4.609 м.

Monte Rosa масив

5

Zumsteinspitze

Италија, Швајцарија

4.563 м.

Monte Rosa масив

6

Signalkuppe

Италија, Швајцарија

4.554 м.

Monte Rosa масив

7

Dom

Швајцарија

4.545,4 м.

Пенински Алпи

8

Eastern Lyskamm

Italy, Switzerland

4.527 м.

Пенински Алпи

9

Weisshorn

Швајцарија

4.505,5 м.

Пенински Алпи

10

Taschhorn

Швајцарија

4.490,7 м.

Пенински Алпи

... 15

Parrotspitze

Италија, Швајцарија

4.432 м.

Monte Rosa масив

... 17

Ludwigshohe

Италија, Швајцарија

4.341 м.

Monte Rosa масив

... 19

Corno Nero

Италија

4.322 м.

Monte Rosa масив

... 30

Vincent-Pyramide

Италија

4.215 м.

Monte Rosa масив

... (не е на официјалната листа)

Balmenhorn

Италија

4.167 м.

Monte Rosa масив

Технички податоци :

Должина на патеката (за двата дена): 20 km
Висинска разлика (вкупен успон) : 2220 m - Макс.процент.успон : 54%


3D приказ на патеката за двата дена


профил на патеката

Автор: Горан Николоски
Слики: Горан Николоски, Горан Вуќиќ, Миланка Арсиќ, Ленка Рибиќ-Зеленовиќ, Ана Бубања


© Copyright 2004 - 2014 Makpetrol A.D. Skopje