Планинарско Спортско Друштво МАКПЕТРОЛ Скопје > Макпетрол Home 
         Почетна страна
         Годишна програма
         Акции
         Документи
         Историја
         Библиотека
         Високогорство
         Topo Maps
         Контакт
         Линкови

 

 

 

 

Krali Marko Trail 2013 - 11 октомври 2013

Следејќи ја традицијата, веќе трета година во околината на Прилеп организираме планински трки. Оваа година имавме големи планови, но поради поголем сплет на околности, плановите пропаднаа во вода. Сепак, за да го одржиме континуитетот на трката и да ја задоволиме големата желба на тркачите за планински трки, смогнавме сили заедно со општината Прилеп и ја организиравме најкратката делница - 16 km. За жал изостанаа гостите од странство, особено од Србија и Бугарија кои повеќе пати во текот на годината се интересираа и прашуваа и ја имаа ставено трката во својот календар.

Трката од 16 km можеби изгледа мала по километража, но е убава патека, која навистина бара максимум вложување од натпреварувачите, на неколку места и техничка, каде треба движењето да е внимателно, стрмни делови со карпи, камења. Но, како и секоја година, натпреварувачите кои се појавија на стартот беа на висината на својата задача. Особено ми е драго дека еве веќе по три години натпреварување се нема случено ниту една посериозна повреда, замо гребаници од по некој трн и по некој подвиткан зглоб на ногата - нормална појава на вакви терени.

Ден пред трката со дечките од Прилеп кои помагаа за расчистување на патеката и на маркирање на новиот дел - спуштањето кое се воведе поради тоа што се асфалтиаше патеката која порано се користеше за спуштање - ја поминавме патеката и каде што беше потребно ја појачавме маркацијата.


од маркирањето на патеката - со природни материјали

На денот на трката - големиот празник на градот и на Македонија - 11 октомври, утрото заврна дожд и траеше околу 2 часа. Тоа донекаде влијаеше на расположението на натпреварувачите и беше зголемена загриженоста дали ќе има пролизгувања на патеката. На половина час пред трката сепак дождот сопре и почна да ѕирка по малку сонце. Натпреварувачите ги земаа стартните боеви и маиците и почнаа да се загреваат за старт.


групна фотографија на натпреварувачите

Следуваше објаснување за трасата на трката, на кои места и на што треба да се внимава за да не се погреши патеката. Потоа градоначалникот на Прилеп се обрати и ги поздрави натпреварувачите. Веднаш потоа следуваше стартот. На стартот се појавија 53 натпреварувачи.


поздравен говор на градоначалникот на Прилеп - Марјан Ристески


старт на трката


прво по улиците на Прилеп


во облак кај манастирот Трескавец


новиот асфалт до манастирот

Во горниот дел од патеката - кон манастирот Трескавец натпреварувачите навлегоа во магла - облак кој значително им ја намали видливоста. Тоа беше и причината еден од натпреварувачите да појде во погрешна кривина и да се најде на прилично незгоден терен од кој за среќа успеал добро да се извлече. Пооа следеше негово откажување од трката. Останатите, внимавајќи на незгодните делови, грабеа кон целта. Времето на целта веќе беше прилично убаво и топло. На целта кај "Слонче" прв се појави Александар Стојановски, победникот од пред две години со нов рекорд на патеката - 1 час 20 минути 35 секунди.


влегувањето во целта на победникот Александар Стојановски


голема беше борбата за четврто место


убави и интересни предели за трчање


Светлана - прва во женска конкуренција


поголема група пред целта


весели влегуваат во целта

На крајот - околу 14:30 имаше прогласување на победниците и поделба на дипломи за сите учесници. Трката имаше и хуманиарен каралтер - се собираа сретства за повредениот во сообраќајна несреќа - нашиот најтрофеен ултрамаратонец и минатогодишен победник на трката од 60 km - Зоран Димов. Убав гест и се надевам дека во иднина ќе има се повеќе трки од хуманитарен карактер.


победниците во машка конкуренција


победничките во женска конкуенција


победниците - јуниори


единствената јуниорка на трката


победниците - ветерани


победниците - ветеранки

На крајот - еве ги резултатите во апсолутна категорија и по категории

Резултати

сите натпреварувачи

Бр.
Име и презиме
Време
Пол
Години
Старт бр.
Време КТ1
катег.
поз катег.
1
Александар Стојановски
01:20:35
М
22
143
0:47
М
1
2
Атанас Анчевски
01:21:14
М
22
145
0:47
М
2
3
Mihajel Van Baelen
01:21:40
М
21
153
0:48
М
3
4
Марјан Бонев
01:22:05
М
25
135
0:48
М
4
5
Добре Кузмановски
01:22:06
М
35
106
0:48
М
5
6
Илија Пајмакоски
01:30:02
М
18
149
0:50
МЈ
1
7
Никола Кутаноски
01:30:05
М
27
103
0:49
М
6
8
Игор Цветановски
01:30:33
М
37
108
0:54
М
7
9
Жикица Ивановски
01:30:46
М
29
125
0:53
М
8
10
Стефан Стојановски
01:30:47
М
17
144
0:52
МЈ
2
11
Филип Туманоски
01:39:24
М
24
133
0:57
М
9
12
Дарко Неданоски
01:42:45
М
20
142
0:58
М
10
13
Аце Јакимовски
01:43:09
М
55
132
0:54
МВ
1
14
Влатко Величковски
01:44:52
М
29
137
0:58
М
11
15
Горан Јанакиев
01:44:53
М
22
127
0:57
М
12
16
Никола Димитриески
01:48:15
М
19
148
1:00
МЈ
3
17
Александар Талески
01:48:33
М
23
129
1:00
М
13
18
Марко Иваноски
01:48:51
М
20
113
1:01
М
14
19
Ѓоре Ѓоргиевски
01:49:39
М
28
139
1:03
М
15
20
Јовица Јованчев
01:50:20
М
29
138
1:03
М
16
21
Ангел Георгиевски
01:50:53
М
37
128
1:05
М
17
22
Светлана Стојаноска
01:50:54
Ж
30
126
1:05
Ж
1
23
Димитар Кимовски
01:51:59
М
34
147
1:04
МЈ
4
24
Горан Секуловски
01:52:00
М
43
180
1:05
МВ
2
25
Томислав Спасевски
01:52:45
М
55
105
1:02
МВ
3
26
Илија Стеваноски
01:54:06
М
30
156
1:06
М
18
27
Виктор Толески
01:56:42
М
37
130
1:03
М
19
28
Даниел Кимовски
01:56:45
М
21
146
1:06
М
20
29
Данчо Марковски
01:57:20
М
33
134
1:07
М
21
30
Цветко Митревски
02:00:20
М
14
104
1:01
МЈ
5
31
Борче Милосковски
02:00:21
М
45
136
1:09
МВ
4
32
Марјан Чаушевски
02:00:23
М
30
155
1:07
М
22
33
Марин Стојановски
02:02:44
М
55
140
1:07
МВ
5
34
Димитар Поповски
02:02:55
М
36
119
1:08
М
23
35
Емилија Ѓоричкова
02:08:17
Ж
33
110
1:15
Ж
2
36
Гордан Трајковски
02:08:18
М
40
111
1:07
МВ
6
37
Марија Богдановска
02:10:38
Ж
24
112
1:15
Ж
3
38
Мери Чкрипеска
02:13:38
Ж
24
152
1.17
Ж
4
39
Јована Пенева
02:26:26
Ж
19
118
1:21
ЖЈ
1
40
Николче Арсов
02:26:43
М
28
115
1:19
М
24
41
Александар Димитриевски
02:26:46
М
34
151
1:21
М
25
42
Бојан Петковски
02:26:50
М
27
122
1:21
М
26
43
Елена Петковска
02:33:48
Ж
28
114
1:23
Ж
5
44
Софија Костова Панковска
02:33:48
Ж
45
102
1:26
ЖВ
1
45
Стевче Луков
02:52:55
М
32
120
1:26
М
27
46
Татјана Герасимова
03:03:05
Ж
48
101
1:40
ЖВ
2
47
Александар Смилков
03:03:15
М
34
123
1:38
М
28
48
Искра Јовановска
03:03:16
Ж
34
117
1:37
Ж
6
49
Елена Величковска
03:03:20
Ж
30
116
1:37
Ж
7
50
Кире Невчевски
03:03:23
М
29
150
1:40
М
29
51
Маја Невчевска
03:03:23
Ж
25
121
1:41
Ж
8
52
Анета Јорданова
03:03:25
Ж
30
124
1:41
Ж
9

мажи - сениори

Бр.
Име и презиме
Време
Пол
Години
Старт бр.
Време КТ1
1
Александар Стојановски
01:20:35
М
22
143
0:47
2
Атанас Анчевски
01:21:14
М
22
145
0:47
3
Mihajel Van Baelen
01:21:40
М
21
153
0:48
4
Марјан Бонев
01:22:05
М
25
135
0:48
5
Добре Кузмановски
01:22:06
М
35
106
0:48
6
Никола Кутаноски
01:30:05
М
27
103
0:49
7
Игор Цветановски
01:30:33
М
37
108
0:54
8
Жикица Ивановски
01:30:46
М
29
125
0:53
9
Филип Туманоски
01:39:24
М
24
133
0:57
10
Дарко Неданоски
01:42:45
М
20
142
0:58
11
Влатко Величковски
01:44:52
М
29
137
0:58
12
Горан Јанакиев
01:44:53
М
22
127
0:57
13
Александар Талески
01:48:33
М
23
129
1:00
14
Марко Иваноски
01:48:51
М
20
113
1:01
15
Ѓоре Ѓоргиевски
01:49:39
М
28
139
1:03
16
Јовица Јованчев
01:50:20
М
29
138
1:03
17
Ангел Георгиевски
01:50:53
М
37
128
1:05
18
Илија Стеваноски
01:54:06
М
30
156
1:06
19
Виктор Толески
01:56:42
М
37
130
1:03
20
Даниел Кимовски
01:56:45
М
21
146
1:06
21
Данчо Марковски
01:57:20
М
33
134
1:07
22
Марјан Чаушевски
02:00:23
М
30
155
1:07
23
Димитар Поповски
02:02:55
М
36
119
1:08
24
Николче Арсов
02:26:43
М
28
115
1:19
25
Александар Димитриевски
02:26:46
М
34
151
1:21
26
Бојан Петковски
02:26:50
М
27
122
1:21
27
Стевче Луков
02:52:55
М
32
120
1:26
28
Александар Смилков
03:03:15
М
34
123
1:38
29
Кире Невчевски
03:03:23
М
29
150
1:40

жени - сениорки

Бр.
Име и презиме
Време Пол Години Старт бр. Време КТ1
1
Светлана Стојаноска
01:50:54 Ж 30 126 1:05
2
Емилија Ѓоричкова
02:08:17 Ж 33 110 1:15
3
Марија Богдановска
02:10:38 Ж 24 112 1:15
4
Мери Чкрипеска
02:13:38 Ж 24 152 1.17
5
Елена Петковска
02:33:48 Ж 28 114 1:23
6
Искра Јовановска
03:03:16 Ж 34 117 1:37
7
Елена Величковска
03:03:20 Ж 30 116 1:37
8
Маја Невчевска
03:03:23 Ж 25 121 1:41
9
Анета Јорданова
03:03:25 Ж 30 124 1:41

јуниори

Бр.
Име и презиме
Време
Пол
Години
Старт бр.
Време КТ1
1
Илија Пајмакоски
01:30:02
М
18
149
0:50
2
Стефан Стојановски
01:30:47
М
17
144
0:52
3
Никола Димитриески
01:48:15
М
19
148
1:00
4
Димитар Кимовски
01:51:59
М
34
147
1:04
5
Цветко Митревски
02:00:20
М
14
104
1:01

јуниорки

Бр.
Име и презиме
Време
Пол
Години
Старт бр.
Време КТ1
1
Јована Пенева
02:26:26
Ж
19
118
1:21

ветерани

Бр.
Име и презиме
Време
Пол
Години
Старт бр.
Време КТ1
1
Аце Јакимовски
01:43:09
М
55
132
0:54
2
Горан Секуловски
01:52:00
М
43
180
1:05
3
Томислав Спасевски
01:52:45
М
55
105
1:02
4
Борче Милосковски
02:00:21
М
45
136
1:09
5
Марин Стојановски
02:02:44
М
55
140
1:07
6
Гордан Трајковски
02:08:18
М
40
111
1:07

ветеранки

Бр.
Име и презиме
Време
Пол
Години
Старт бр.
Време КТ1
1
Софија Костова Панковска
02:33:48
Ж
45
102
1:26
2
Татјана Герасимова
03:03:05
Ж
48
101
1:40

 

Карактеристики на патеката

Должина : 16 km
Висинска разлика : +840 m
/ -808 m
Просечен успон / спуст: +9 % / -11 %
Максимален успон / спуст: +46 % / -30 %


патеката за KMT 2013


висински профил на патеката

Повеќе фотографии можете да видите на следниот линк :
https://picasaweb.google.com/117320863135421357287/KraliMarkoTrail201302

Автор: Трајче Панковски
Фотографии: Петар Герасимов, Трајче Панковски,


© Copyright 2004 - 2014 Makpetrol A.D. Skopje