Планинарско Спортско Друштво МАКПЕТРОЛ Скопје > Макпетрол Home 
         Почетна страна
         Годишна програма
         Акции
         Документи
         Историја
         Библиотека
         Високогорство
         Topo Maps
         Контакт
         Линкови

 

 

 

 

Пелистер (2601 m), Баба планина - 7 мај 2011

22 слики од искачувањето на Пелистер во текот на 22-от традиционален марш „ Димитар Илиевски – Мурато“.


1. Рано наутро, со големи чекори кон врвот


2 Наместо да одиме по каменитиот пат, Перо ни ја откри лагодната, затскриена патека кон „Партизанската чешма“


3 Извор, ѕвезда, СФРЈ, СССР и Бона


4 Првпат се покажа нашата цел, врвот Пелистер меѓу дрвјата


5 Топол чај за закрепнување


6 Силно светнал ден


7 Првите чекори по снегот


8 Долга колона кон врвот


9 Поглед кон Преспанско езеро и Галичица


10 Последните метри до врвот


11 Гужва на врвот Пелистер (2.601 м)


12 Планинари собрани околу спомен-плочата на Димитар Илиевски - Мурато


13 Честитки - некој првпат, некој повеќепати на врвот


14 Петар и Ѓоре до спомен-плочата на Димитар Илиевски Мурато


15 Надолу


16 Пролет


17 Одмор после напорното искачување


18 Повторно наместо по каменитиот пат одиме по убавата патеката низ шумата


19 Кон Копанки


20 Весело на Копанки


21 Закрепнување со гравче, салата, пиво


22 Пред поаѓање кон Скопје, одмор во хотелот „Молика“

 

Фотографии: Петар Герасимов, Ѓоре Ѓорѓиевски


© Copyright 2004 - 2014 Makpetrol A.D. Skopje