Планинарско Спортско Друштво МАКПЕТРОЛ Скопје > Макпетрол Home 
         Почетна страна
         Годишна програма
         Акции
         Документи
         Историја
         Библиотека
         Високогорство
         Topo Maps
         Контакт
         Линкови

 

 

 

 

Титов Врв, Мал Турчин, Бакардан - 29 мај 2011

Традиционалното искачување на Титов Врв - највисокиот врв на Шар Планина, на кое оваа година земаа учество повеќе од 1000 планинарки и планинари од Македонија, но и од повеќе други, главно соседни земји, се одржа во недела, 29-ти мај 2011 година. Од нашиот клуб - ПСД Макпетрол, учествуваа неколку претставници кои во друштво на нашите блиски пријатели од ПК Балкан од Србија, како и на другите наши добри пријатели - планинари - поминаа убава и не баш вообичаена тура - тие одеа по гребенот од кај Церипашина, Антени, Бакардан. Се симнаа на седлото помеѓу Бакардан и Титов Врв и таму се споија со главниот тек на маршот. На врвот - многу луѓе. Времето со чести промени -сонце, облаци... Потоа нашите планинари го продолжија патот во правец на Мал Турчин - прекрасен врв - но за жал многу ретко посетуван поради непосредната близина на нешто повисокиот Титов Врв. На тој начин ја комплетираа "Шарската трилогија" - ги искачија единствените три врва на Шар Планина повисоки од 2700m. Од сликите се гледа дека искачувањето и глетката од Мал Турчин им била вистинска авантура. Уживајте во изборот на фотографии од оваа убава акција.


на поаѓање од Попова Шапка - 7 часот наутро


променливо време - од едната страна сонце - од другата облаци


гребенот после Антени - позади ѕирка Титов Врв


се уште има траги од снег


Александар над снежните наноси


имаше време и за малку искачување по карпите


стрмни падини со снег


навистина е шарена планинава - Бакардан, Титов Врв, Мал Турчин


група луѓе кои од кај Вакаф се движат кон Титов Врв


нашата група на Бакардан


на седлото помеѓу Бакардан и Титов Врв - средба со другите планинари


на Титов Врв


поаѓање кон Мал Турчин


на седлото помеѓу Титов Врв и Мал Турчин


Мал Турчин - многу убав врв


искачување по камени плочи


поглед наназад кон Титов Врв - се гледаат планинари на врвот


пред врвот - Мал Турчин


поглед во длабочините под врвот


поглед надолу по прекрасниот и стрмен кулоар под Мал Турчин


групата на Мал Турчин - Ѓоре -> Херкул


назад кон Попова Шапка - Вакаф и позади гребенот на Бакардан


повторно сонце


снегот се топи и ги дополнува планинските потоци

Фотографии: Петар Герасимов


© Copyright 2004 - 2014 Makpetrol A.D. Skopje